BBCodes - hvad og hvordan?

Her vil der komme en samling af anvisninger på hvordan du anvender KKC-Forum, og får mest ud af systemet. Mangler der en anvisning du synes der burde være i samlingen, kan du skrive et indlæg med ønsket nedenfor.
Besvar
Brugeravatar
PELP
Site Admin
Indlæg: 39
Tilmeldt: 25 jan 2020 15:08
Navn: Poul Erik Lind Pedersen

BBCodes - hvad og hvordan?

Indlæg af PELP »

BBCodes - nu begynder det at lyde teknisk. Egentlig så er det ikke så slem, for du bruger sikkert noget tilsvarende i dit mail program eller hvis du bruger et tekstbehandlingsprogram.
I internettets barndom opstod der noget man kaldte "bulletin boards", som oversat betyder "opslags tavler", og som idag har udviklet sig til det vi kalder "fora". KKC-forum er sådan et forum.
For at styre udseendet (formatteringen) af sådanne fora bruger man BBcodes - eller på godt dansk - opslagstavle koder. Med dem kan du bestemme om en tekst skal være med fed skrift eller skråskrift - hvor stor teksten skal være og hvilken farve den skal have. Du kan også indsætte billeder og links i din tekst. Der er mange muligheder.
Vi vil lige gennemgå de mest brugte og enkleste BBCodes der er standard her i KKC-forum. Der kan faktisk tilføjes flere til, men jeg tvivler på, at vores gennemsnitsbruger vil få brug for flere end dem der er standard.

(Tip: klik på billederne for at gøre dem større.)

Vi starter med at vise hvor man finder disse BBCodes. Når du vil oprettet et emne, besvare et emne eller sende en PB, så finder du en række små symboler lige oven over skrivefeltet. Det er dine BBCodes - eller rettere sagt, det er linkene til dine BBCodes.

BBC_1.png

Næsten alle BBCodes fungerer på samme måde, så det er kun den første vi tager alle trinene med. Resten - næsten - udføres helt på samme måde.

Den første til venstre i rækken giver dig fed skrift.

BBC_2.png

Den nemmeste fremgangsmåde er følgende:
Trin 1: Skriv din tekst i skrivefeltet og marker det.
Trin 2: Tryk på BBCode "Fed skrift".

BBC_3.png

Nu vil din tekst se således ud i redigerings mode - med en lille kode før og efter teksten - men når man læser indlægget efter du har trykket "Indsend", så vil skriften være fed.

BBC_4.png

Næste kode er "Skråskrift"

BBC_5.png

Fremgangsmåden er præcis den samme som ved den første. Vær opmærksom på, at du godt kan kombinere de forskellige BBCodes. Så vil koden omkring teksten se ud som næste billede, og resultatet ser således ud.

BBC_6.png

Den næste er "Understreg", og den behandles som de to første.

BBC_7.png

Og nu kommer vi til en der er lidt anderledes. Det er en
"Citat"
Kode. Når du bruger den vil din tekst stå i en boks for sig. Brugen af den er som de øvrige.

BBC_8.png

De næste fire stykker springer vi over. Den første er beregnet til at vise code som computer programmer er skrevet i, og de tre andre viser lister. Er du nysgerrig på hvordan de virker kan du prøve dem af i "Legepladsen".


Den næste kode er ret vigtig. Den bruges til at indsætte et billede som allerede ligger i et andet indlæg i KKC-forum eller til at indsætte et billede med en fremmed URL i dit indlæg uden at skulle oploade det til KKC´s server. Du gør det i princippet på samme måde som du vælger en af de andre BBCodes. Indsæt eller skriv den URL (adresse) hvor billedet ligger, marker det og tryk på BB koden herover. Du kan se mere om at indsætte billeder i indlæg i "Indsæt et billede eller dokument i et indlæg" anvisningen.

BBC_12.png

Så er vi kommet frem til endnu en spændende BBCode. Denne gang kan vi indsætte et link til en webside eller til et andet forum, emne eller indlæg her i KKC-forum. Alle gyldige internet adresser kan bruges. Denne kode kan dog bruges på to måder.

Den første måde er lige som alle de andre. Her skriver eller indsætter du dit link i din tekst, markerer det og trykker på "Link" koden. Det vil så se således ud i skrivefeltet:

Kode: Vælg alt

[url]https://forum.koldingkirkecenter.dk/[/url]
Når dit indlæg vises vil man kunne læse linket i teksten, men et klik på den vil sende dig til den ønskede side.
Sådan vil det se ud hvis jeg linker til KKC-forum forside på den måde: https://forum.koldingkirkecenter.dk/

Men du kan også gøre det lidt anderledes. Du kan få systemet til at vise en tekst i stedet for det lidt kryptiske link - det hedder et indlejret link. Det gør du ved at skrive teksten - f.eks "KKC-forum forside" - og så markere det. Tryk nu på link koden.
Så ser din tekst således ud:

Kode: Vælg alt

[url]KKC-forum forside[/url]
Nu skal du indsætte et "=" efter den første "url" men før "]" efterfulgt af dit link. Det kommer til at se således ud:

Kode: Vælg alt

[url=https://forum.koldingkirkecenter.dk/]KKC-forum forside[/url]
Resultatet i dit indlæg vil se således ud: KKC-forum forside, og ved at klikke på det vil du blive ført til det pågældende link.

BBC_13.png

Den næste hedder "Flash og vil næppe heller blive aktuel, så vi springer videre til "Skriftfarve". Den er jo spændende, og meget let at bruge. Skriv din tekst. marker den og tryk på "Skriftfarve" ikonet. Så kommer der en farvepallet frem oven over, og her klikker du bare på den farve du ønsker, og din markerede tekst ændrer farve i dit endelige indlæg.

BBC_15.png

Den næste er "Skrift størrelse". Skriv, marker og i dropdown menuen vælger du den størrelse du ønsker.

BBC_16.png

Den sidste hedder "Medier" Her kan der indsættes video klip. Find linket - f.eks. til Youtube - og indsæt det, marker det og tryk på "Medie" ikonet. Nu er dit klip indlejret - d.v.s. vises direkte i dit indlæg uden at åbne f.eks. Youtube.
BBC_17.png
Alle de forskellige BBCodes kan også indsættes på en anden måde. I stedet for først at skrive/indsætte og markere for så at vælge BBCode, kan du klikke på den ønskede BBCode ikon først og så imellem "[]" skriver eller indsætter du din tekst/link. Det er nem nok på en PC, men på en lille skærm kan det være svært at placere markøren korrekt. Derfor foretrækker jeg den første metode.
Med venlig hilsen

Poul Erik Lind Pedersen
24753221

Billede

Besvar